Mjölksyrefermenteringen är en av de första konserveringsmetoder och bredvidd konserveringen erhåller vi även en jättenyttig och förädlad livsmedel med djupa smakaromer. 
Vi mjölksyra vara produkter i stora behållare med vattenlås. Ett vattenlås ärett måste för att få fram ett säkert och smakrik produkt som uppfylla allakriterier för att kallat “syrad”. För att få fram ett säkert produktmäta vi regelbunden pH-värdet. Det kan ta från 6 dagar upp till 10 dagar innanprodukten är helt genomsyrad. Först efter pH´et är tillräkligt låg har de godamjölksyrebakterier skaffat en miljö där bara de själva trivs – och alla ondaoch farliga bakterier har eliminerats!
Och så måste produkten bara mogna vid lägre temperaturer och de goda bakteriersom är så viktig till var egen balans i magen men även själen kommer att ökasmer och mer.Fermenterade produkter som surkål, kimchi eller kombucha innehållermassor av hälsosamma ämnen. Speciellt kombucha som är en symbios mellan olikabakterier och jäst och kan ge oss många nyttiga hälsofördelar.
Äta eller dricka vi fermenterade produkter är det lättare för kroppen att brytaner mjölksockret (laktos). Oftast är det inte en laktosintolerans som uppträdahos vuxna, det är en oblans i tarmen för laktatproduktionen har kommit iobalans eller har slutat för vi har bara en viss reserv i kroppen. Men så blirvi äldre och äldre och intag på mjölkprodukter öka med varje år!
Hos vissa folkgrupper där laktatproduktionen fattas redan vid födslen har redanflera tusen år innan fermentarade produkter utvecklas. Här prata vi t.ex. omkymis (syrad hästmjölk) eller kefir!
Men även kimchi (Korea) eller miso och sojasås (China, Japan) hjälper matsmältningenoch ger oss en bra miljö i tarmen, samtidig kan de höja smaken av andralivsmedel för de innehåller helt naturlig gluten, även känt som umami.
Mjölksyrebakte­ri­er­na höjer t.o.m. upptaget av B12- och K-vitamin, magnesium,kalcium och järn. De ger oss en bättre immunförsvar och tar död på oönskade bak­te­rier.Det finns flera tecken på att det finnas ett samband mellan intag avfermenterad kost och lägre blodtryck, viktminskning samt lindring av inflammatoriskabesvär. 
Men fermenteringens drottning är för oss tempeh (Indonesien). Ingen annanvegetarisk produkt som är så nyttig och god i smaken, ingen annan som har ensån hög proteinhalt och massor olika ämnen där en del efter nyaste forskning visareffekt mot cancer! Och smaken övertyga lätt alla övertygade köttätare. Vi harprovat tempeh med olika baljväxter, och sist med regionala kravodlade bruna bönor från Blekinge, mums!

traditionell surkål