vinterns kommande probiotika

Aktuella kurser

Workshop – kombucha & Co – 27 april 2019
Mjölksyrningskurs – 4 maj 2019
Workshop – kombucha & Co – 14 maj 2109
Mjölksyrningskurs – 6 februari 2019
Fermenteringskurs II – 9 februari 2019
Fermenteringskurs II – 26 januari 2019

Fermentering II – fördjupning
Kurs om fermenterade produkter utöver mjölksyrade grönsaker, s.k. probiotika. Vi pratar om hälsoföredelarna och historien av olika produkter världen över!

Ni kommer att veta hur man på bästa sättet använder och framställar kombucha. I kursavgiften ingår en hel kombucha startset med bryggningskärl i form av en glasbehållare med tappkran!
Vi smaka även på jun, en liknande probiotisk dricka från mellanöstern som liknar kombucha men bryggas på ett annat sätt. Jag berätta om skillnader och jag visar även vad man kan göra med så kallade mjölk- eller vattenkefirkristaller samt hur man framställer gingerrootbeer (alkoholfri).
Och så gör vi gemensamt miso, denna magiska krydda som kommer från t.ex. Japan och som används i såser eller misosoppa.
Jag kommer att lära er även en variant med svensk råvara.

I kursen ingår teoretisk och praktisk arbete, smakprover, recept, egen misopasta och en komplett kombucha startkit med startvätska, te, duk och en 3 liter behållare med tappkran – så att ni kan starta hemma med bryggningen direkt! Vi avslutar med en gemensamt “probiotisk” middag.

__________________________________________

Mjölksyrningskurs – 6 februari 2019

Mjölksyrning – Fermentering I
Du kommer att lära dig allt om mjölksyrningsprocessen och fördelar med surade produkter, ej sist hälsoförbyggande. Vi pratar om olika tekniker, för- och nakdelar för at nå ett rätt resultat och vi gör en första mjölksyrning tillsammans som du ta med dig hem. Tipps om bästa tilllagningsmetoder ingår.

Detta ingår:
• Föreläsning och praktiska övningar
• Material som behövs för att kommer i gång – inkl. burk och grönsaker
• Kompendium med recept för att kunna fortsätter hemma
• Lunch – jag bjuder på syrade specialitäter

Mjölksyrade grönsaker är smakrika och innehåller hälsosamma bakterier och enzymer. Vilken nytta du kan ha av de och vilka smakupplevelser finns kan du lära dig i denna fermenteringskurs I.
Hur fermentera man på bästa och säkraste sättet och vilka tillbehör krävs verkligen för en lyckat resultat? Lära dig detta ur synvinkeln av en mathantverkare som regelbunden producera förädlade livsmedel men också ur min perspektiv som utbildat sjuksköterska!
Vi prata även kort om andra fermenteringsmöjligheter t.ex. kombucha, miso, tempeh. Vid intresse till fördjupning av detta finns Fermenteringkurs II där vi specialisera oss på kombucha, vattenkefir, ginger root plant beer med mera.