Surkål – en levande produkt

Mjölksyrefermenteringen är en av de äldsta konserveringsmetoder och bredvidd en bättre hållbarhet av grönsakerna men även fisk- eller köttprodukter  erhåller man på detta viset en förädlad livsmedel med djupa smakaromer.
Hur viktig mjölksyrebakterier är för kroppen och matsmältningen har många skrivit om senaste åren. Forskare eller läkare, näringsterapeuter eller trendsetter – alla hade nånting att säga kring detta.
Jag själv är uppvuxen med att mjölksyra grönsaker, mest surkål. Det har alltid varit helt vanligt i min familj att äta syrade grönsaker och mycket av den speciellt på vintertiden. Mina egna barn älskar familjens surkålsgryta – typiskt och traditionell tysk mat helt enkelt. När vi kom till Sverige flyttade stora mjölksyrningskruset direkt in i källaren. 15 kilo surkål räckte den tiden perfekt från ca mitten av december till april.
Vara barn var mellan 6 och 13 år när vi flyttade hit. En av de första ord jag lärde mig var vinterkräkssjukan. Inte bara för att det är inte så lätt för mig att uttala ordet även för det kändes så konstig. Vad är detta, undrade jag?
Och så fick jag lära mig att denna sjukdom heja vid vissa tider regelbunden runt i skolor eller liknande institutioner och att massor barn men även vuxna insjuknar. Liknande med vissa förkylningstider där en stor del människor insjuknar samtidig.
Vi bor sedan 2006 i Sverige. Varken vara barn eller vi  fick en enda gång vinterkräkssjukan. Säkert har de haft där eller där nån mindre förkylning, men aldrig nåt allvarlig. Jag själv kommer inte ihåg min sista förkylning, kanske jag hade sist lite nästäppa året 2014? 

gammaldags mjölksyrningskrus

Var det inte 2010 där hela Sverige blev samvaccinerat? Jag minns väl den dag där mina klasskompisar vandrade som lämlar till bygdegården, i god tro att alla gör rätt – alla gjorde det ju och då kan det inte är ett fel.
Nej, jag är absolut inte mot vaccinering. Det är rätt att vaccinera barn mot farliga barnsjukdomar. Men denna kampanjen, den kändes konstig. Jag vägrade helt att vaccinera mig eller barnen mot svininfluensan! Jo, reaktionerna var intressant:  Det gick från förskräckelse t.ex. hos barnens lärare till rent antipati.
Men vi hade tur: ingen av oss fick svininfluensan, mera vi har aldrig haft nån influensa i familjen. Verkligen bara tur?
Idag prata man mycket om probiotika och deras betydelse för matsmältningen och immunförsvaret samt humöret. Här hittar vi väl helt enkelt förklarningen varför ingen av oss är känslig för vinterkräksjukan eller förkylningar!?

Kan det räcker med att äta kanske 2-3 gånger i månaden och bara på vintertiden surkål för att immunförsvaret är på topp?
Nej, det tror jag inte. Det hjälpa säkert, men andra saker måste också räknas med! Hos oss tillkommer att jag laga alltid färsk mat, dagligen och från grunden. Jag älskar ju matlagningen, har gjort det till och med till mitt yrke med tiden. Och om man har i grunden en utbildning som sjuksköterska vet man mycket om kroppen, behovet och sjukdomar. Man ser lättare sammanspelet mellan mat och organismen, mellan själen och välbefinnande.
Fördelen för immunförsvaret ligger inte bara i att äta mjölksyrad eller massor med probiotika, det hjälper, men det räcker inte bara med det. Probiotika behöver även sin mat, probiotika är som vi levande varelser som behöver sin föda för att kunna leva på bästa sättet! De dör lätt om man äta fel mat, balansen kan lätt bli störd och mängden av denna nyttiga bakterier minskas så mycket att de dåliga bakterier få makten. Över kort eller längre tid blir man sjuk helt enkelt.

 Probiotika är plural för probiotikum, begreppet kommer från latinska och man kan översätta ordet som FÖR LIVET. Meriterande för probiotika är att den bestå av LEVANDE organismer.  Oftast hitta man probiotika som kapslar på nätet eller i hälsobutiker. Jag vill bara fråga er en sak: Tror ni verkligen att det finns LEVANDE varelser i den…?
Nu kunde jag skriva en massa om olika kosttillskott i kapslar, men det blir för mycket. Fördjupa är i ämnet och ni kommer att upptäcka att det är helt logisk att kroppen ha ingen nytta av kapslar eller tabletter som kallas probiotisk. Jo, en nytta har den: tillverkaren tjänar mycket pengar!

Kombucha smaksatt med
några hallon. En nyttig dricka
med fina probiotika

Fermenterade produkter som surkål, kimchi, filmjölk, kombucha m.m.  innehåller massor av probiotika (levande mjölksyrebakterier t.ex.) och andra hälsosamma ämnen.
Om dessa produkter inte har blivit pastöriserat! Tyvärr är de mesta pastöriserat idag, så vitt jag vet finns bara en levande fil i vanliga affären! Här måste vi alla kräva en förändring. Det är livsmedelverket men även industrin som är ansvarig för det. Det blir kallat säkra livsmedelproduktion och betyder egentligen onyttiga och döda produkter!

Vi har inte kvar den tid där man var van med att göra egen fil eller baka eget surdegsbröd. Idag förproduceras allt och de mesta fråga tyvärr  inte vad en produkt innehåller –  ja, t.o.m. fråga ingen vad en produkt EJ innehåller längre!

Man tro på livsmedelverkets föreskrifter och råd, att efterfråga myndigheter är opopulärt, det gör man inte! Tron i de väger mer än den egna hälsan tycker jag ibland.

går vidare till: Fermentering – DEL 2