En smaksensation

Black Garlic kallas också fermenterat vitlök, men egentligen är det en fel beteckning. Den svarta färgen uppstå genom en maillardreaktion. Det är en kemisk reaktion som mellan kolhydrater och aminosyror och resultatet är en brun färg samt en mångfald av smak- och doftnyanser!
Denna reaktion är mest känd som röstarom vid grillning av kött, men den är även orsak till färg, doft och smak hos öl, choklad, kaffe, rostat bröd – och som sagt vid framställning av svart vitlök.
Black Garlic är rena umamismaken kan man säga. Fylliga och söta toner som påminner balsamvinäger lyfter smaken av andra ingredienser. Bara en mosat liten klyfta höjer smaken i grytor eller såser. Glöm buljongtärningar, sockerkulör m.m.! Använd istället svart vitlök till köttfärs, grillat, på brödet, i dressingar och prova även i söta rätter. Det finns inga gränser, man kan bara testa sig framme.

Vi framställer svart vitlök enbart med ekologisk vitlök. Över flera veckor mognar  vitlökarna vid en viss temperatur och luftfuktighet i en specialbehållare. Detta tar sin tid och man behöver lite tålamod. Belöningen kommer när man öppnar behållaren och doften fördela sig i rummet. Alltid lika spännande att provsmaka första klyfta! Och ja, då kan man lätt bli beroende av smaken.

Hel Black Garlic eller BG salt kan man köpa direkt i var webbshop. Den omtyckta gourmetsmör med BG och färsk svart peppar säljs via Reko Blekinge.